Friday, January 20, 2012

Mushroom & Spinach Lasagna


I am a mushroom and spinach LOVER! So I wanted to make a lasagna and include some nutrients to help the cause (calories)!  It is very simple, and if you prefer to add other veggies instead, that will be fine as well.  But the one thing that fascinates me is that I didn’t have to boil the noodles, I just got the regular ones and it worked perfectly.   You can complete the meal by adding some bread with butter, a side of avocados and salad. Very simple and satisfying. Enjoy!

You will need:

2 tbsp Olive Oil
1 Package Fresh Spinach
8 small mushrooms
¼ cup chopped onion
¼ teaspoon dried oregano
¼ teaspoon dried basil
3 cloves of garlic (See picture below)
1 regular jar of spaghetti sauce
¾ cup water
1 cup cottage cheese
½ cup sour cream
8oz Mexican Style Shredded Cheese
2 tbsp grated Parmesan Cheese
¼ cup dried parsley
½ teaspoon salt
1/8 teaspoon black pepper
1 egg
1 cube sofrito Molina’s Style (optional)
1 box lasagna noodles


Directions:
  
Preheat your oven to 350 degrees. 
I prefer to shred the garlic, I think it's easier!


In a medium pot over medium heat sauté spinach (I washed them and throw them in the pot, I don’t chop them), mushrooms (washed and chopped), sofrito, onion, oregano, basil, and garlic in the olive oil. 


Pour spaghetti sauce and water; simmer for about 20 minutes. 



 In a large bowl mix cottage cheese, sour cream, Mexican shredded cheese, parmesan cheese, parsley, salt, pepper, and egg.   


Put a small amount of sauce in the bottom of a lasagna pan.  Place uncooked noodles on top of the sauce and top with layer of sauce.  Add cheese mix in random sections on top of the sauce and repeat until all is layered.  



Top with sauce, mix of cheeses and grated parmesan cheese. Cover with aluminum foil and 
bake for 55 minutes.





Remove foil and bake for another 15 minutes.  Let sit for 10 minutes before serving.




XO,
Aixa
   
~~~~~~~~~


Estoy declarada oficialmente “amante empedernida de la espinaca y las setas” (champiñones, hongos), entre otras cosas! Así que quise hacer una lasaña que fuese rica en nutrientes además de calorías! Pero lo más que me gusto del proceso fue que a pesar que compre la pasta que se supone que hierva y cocine antes de hornear, decidí no hervirla, la puse tal cual y quedo PERFECTA! Nunca he sido buena hirviendo y sacando los fideos calientes, al punto perfecto porque se me resbalaban, etc.  

Además de la lasaña, puedes añadir al menú; pan tostado con mantequilla cortado en pequeños pedazos, aguacate y ensalada. Bon appetite!  


Necesitaras:

2 cdas aceite de oliva
1 paquete espinaca fresca
8 hongos pequeños cortados
¼ taza cebolla amarilla picada
¼ cdta orégano seco
¼ cdta albahaca seca
3 dientes de ajo (ver foto arriba)
1 tarro (pote) salsa de espagueti (yo utilizo la marca Ragú)
¾ taza agua
1 taza de requesón
½ taza crema agria
8 oz queso mixto rallado
2 cdas queso parmesano
¼ perejil seco o fresco
½ cdta sal
1/8 cdta pimienta negra
1 huevo
1 cubito sofrito (Molina’s Style) (opcional)
1 caja fideos lasaña

Como hacer:
     
     Precalentar el horno a 350 grados. En una olla de tamaño mediano sofreír espinaca, (yo la lavo y la echo así, no la corto), hongos (lavados y cortados), sofrito, cebolla, orégano, albahaca, y ajo en el aceite de oliva.  Anadir salsa de espagueti y agua, y hervir a fuego lento por 20 minutos. En un envase grande mezclar requesón, crema agria, queso mixto rallado, queso parmesano, perejil, sal, pimienta y huevo. En el molde de lasaña pon primero un poco de salsa.  Añade la primera capa de fideos (sin cocinar) y otra capa de salsa con secciones de la mezcla de queso y así continua hasta que llegues arriba.  (ver foto arriba). El último piso lo cubres con salsa, mezcla de quesos y polvorea queso parmesano adicional. Cubre el molde con papel de aluminio y pon a hornear por 55 minutos. Remueve el papel de aluminio y pon a hornear por 15 minutos adicionales.  Deja reposar por 10 minutos antes de servir.

XO, 
Aixa

No comments:

Post a Comment

I'd love to hear your thoughts! Let me know if you have any questions, suggestions or want to share something with me!